HEM HYR HUSVAGN

Hyr en husvagn från privatpersoner

Husvagnar utmärkta för familjer och par som letar efter ett bekvämt, flexibelt och prisvärt campingalternativ.

Husvagn: Lägenheten på vägen

Husvagnen är en släpvagn som inte har en egen motor utan måste således alltid dras av ett motordrivet fordon.Husvagnen är som en egen lägenhet med upp till 7 sovplatser – ofta 2-3 våningssängar för barn, en fixerad dubbelsäng och en dubbelsäng som konverteras ifrån en soffgrupp. En husvagn består förutom sovplatser också av ett kök, badrum och dusch.

Från mini till lyx husvagnen

De vanligaste modellerna på husvagnar kan fördelas in i 3 kategorier:

 • Standard eller rese-husvagnen som dras av en vanlig personbil. Denna modell är vanligtvis ca. 2,5 meter bred, 2 meter hög och ca. 6 meter lång.
 • Mini-husbilen som finns i flera varianter och storlekar. Mini-husbilen lämpar sig bäst när man har ont om parkeringutrymmer eller om dragfordonet har en lägre dragkraft.
 • Den större lyxigare husvagnen kan endast dras av en bil med starkare dragkraft. Dimensionerna kan variera en hel del. Interiören och materialen har är oftast av mycket bra kvalitet.

Andra intressanta modeller är ”Teardrop” husvagnen, den ”vikbara” husvagnen eller tältvagnen. Bland de mest populära tillverkarna hör Eriba, Fendt, Dethleffs, Hobby, Bürstner och Tabbert. 

Idealt för campingbesökaren

Husvagnen passar den som fördrar extra mycket storlek och samtidigt vill ha en bil för att enkelt kunna ta sig runt när husvagnen är placerad. Har du ett B-körkort utfärdat efter 1996 gäller följande:

 • Du får köra en personbil på max 3,500 kg tillsammans med släp på max 750 kg
 • Du får köra en personbil tillsammans med ett släp på mer än 750 kg om den sammanlagda vikten för ekipaget inte överskrider 3,500 kg.
För den som har utökad behörighet (B-96) gäller:
 • Du får köra en personbil med en totalvikt om 3,500 kg tillsammans med ett släp som väger mer än 750 kg. Den sammanlagda vikten för ekipaget får inte överskrida 4,250 kg.
För den som har BE körkort gäller
 • För den som har BE körkort finns inga begränsningar i ekipaget totala vikt. Begränsningarna är dock att personbilen inte väga mer än 3,500 kg samt får inte släpets totalvikt överskrida 3,500 kg.
Husvagnen passar den som känner igen sig i nedan:
 • Den som vill vara på samma plats under en längre tid.
 • För familjer som vill ha mycket plats och utrymme
 • De som föredrar att upptäcka platser med personbil (då husvagnen är bortkopplad)
 • För djurägare som vill extra utrymme för husdjuren.

Husvagnens historia

De första husvagnarna daterar tidigare än år 0. Dåtidens husvagnar drogs då med hjälp av hästar eller oxar. Den moderna husvagnen designades av skotten Gordon Stables när han 1885 beställde sin ”gentlemen caravan” från Bristol Wagon & Carriage Works. Den första serieproducerade husvagnen skapades av Artist Dethleffs 1931, och hade 3 sovplatser med ett tag som gick att höja. Populariteten tog fart 1950 där husvagnen kom att bli en statussymbol i framförallt det som var då Östtyskland. Husvagnens popularitet peakede under 70 talet då efterfrågan gick över utbudet.

Dagens husvagnar är vanligtvis fullt utrustade med kompletta badrum, TV och kök. I moderna husvagnar finns nu också hjälpmedel för manövrering.

Hyr en Husvagn

Att hyra en husvagn kan vara både praktiskt och ekonomiskt, framförallt för familjer eller par som vill spendera sin semester på en camping. På MyCamper hittar man flera olika modeller som går att hyra av privatpersoner som också inkluderar full försäkring.